Saturday, 24 October 2015

PENGEDAR SAH SHAKLEE KUANTAN DAN PEKAN, PAHANG : COD

Assalamualaikum semua.. Berita baik kepada pengamal dan pencinta produk Shaklee Kuantan dan Pekan. Insyaallah anda boleh dapatkan produk kesayangan anda dengan saya samada melalui pos ataupun COD (cash on delivery). Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee yang berdaftar dengan nombor ID: 1172037. Sekiranya anda semua perlukan sebarang bantuan / khidmat nasihat tentang kesihatan, anda boleh terus hubungi saya. Insyaallah saya akan cuba sedaya upaya untuk membantu menyelesaikan masalah anda.


Sebab Kenapa Anda Perlu Memilih Shaklee

*****************************************************
Produk kesihatan sangat banyak di pasaran, samada dari dalam atau luar negara. Ada yang boleh didapati di farmasi, dan ada juga yang dipasarkan melalui network marketing, jualan langsung, dan sebagainya. Keadaan ini menyebabkan ramai yang keliru, kerana banyaknya jenama makanan tambahan yang memberi pelbagai ‘janji’ terhadap produk mereka. Di sini, saya ada 3 sebab kenapa anda perlu memilih Shaklee.

Shaklee – Always Safe
Menjalani lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun.
- Potensi yang dijamin -> pengesahan dari pihak ketiga
- Keaslian dijamin -> 350 ujian pencemaran dilalukan terhadap SETIAP bahan botani
- 100% kepuasan dijamin

Shaklee – Always Green
- Tiada perisa tiruan
- Tiada pemanis tiruan
- Tiada pewarna atau lemak trans
- Tiada suapan tersembunyi
- Tidak menjalani ujian terhadap haiwan
- Tidak mengandungi bahan yang dilarang
- Tidak mengandungi peluntur klorin

Shaklee – Always Work
USD 250 juta dilaburkan terhadap ujian-ujian, kajian dan pembangunan (R&D)
- 70 kajian klinikal telah diterbitkan
- 60 orang saintis Shaklee
- 50 patents

Kenapa anda perlu beli vitamin Shaklee dengan saya?

>>> Saya adalah pengedar sah Shaklee (ID: 1172037)
>>> Saya sentiasa ada ready stock. Kalau tiada sekali pun, insyaallah saya akan dapatkannya secepat mungkin.
>>> Saya juga membuat COD barang ke kawasan terdekat. Terutamanya area Gambang, Jaya Gading, Taman Tas, Kuantan dan Pekan.
>>> Konsultasi PERCUMA akan diberikan samada secara online ataupun offline.
>>> Sekiranya anda tinggal di luar kawasan COD saya, saya juga ada kawan-kawan  yang boleh membantu anda mendapatkan produk kesayangan anda.

Anda juga boleh membeli / mendapatkan produk Shaklee pada harga ahli yang jauh lebih murah daripada harga runcit. Macam mana boleh jadi macam tu??
Mudah sahaja...
Anda hanya perlu mendaftar dulu secara sah sebagai ahli Shaklee je di bawah saya :)
Untuk maklumat lanjut tentang keahlian Shaklee, boleh terus hubungi saya Syuhada 014-8444220


Jom tonton video ni. Perkongsian dari Master Siti Nur Laila.. Sangat terkesan bila menontonnya.



 Sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee dan masalah kesihatan anda boleh terus hubungi saya ya ;)

sms/whatsapp : Syuhada 014-8444220

Email : isterisyurga@gmail.com
Kawasan COD :
Gambang - Jaya Gading - Taman Mahkota Aman - Taman Tas - Kuantan - Pekan



Wednesday, 21 October 2015

PUNCA PELAJAR MENGANTUK DI DALAM KELAS & CARA MENGATASI MASALAH MENGANTUK

Kebanyakan pelajar selalu mengantuk di dalam kelas/ dewan kuliah. Mengantuk nya teruk sekali, adakalanya sampai tersengguk-sengguk. Teringat pula pengalaman semasa belajar dulu, ramai dikalangan pelajar yang selalu mengantuk dan tertidur di dalam kelas. Bila diperhatikan, beberapa punca penyebab kepada masalah mengantuk di dalam kelas dikenalpasti.

Entri kali ini menceritakan tentang punca kenapa pelajar terutamanya pelajar universiti selalu mengantuk di dalam kelas dan bagaimana cara mengatasinya.


Punca-punca Pelajar Mengantuk & Cara Mengatasinya
=====================================


Antara punca-puncanya ialah:

1) Tidak cukup tidur - merupakan sebab paling utama pelajar mengantuk di dalam kelas. Ada diantara mereka yang hanya tidur beberapa jam sahaja pada waktu malam kerana menyiapkan kerja-kerja rumah, assignment dan mengulangkaji pelajaran. Tidak ketinggalan juga ada di kalangan mereka yang tidur lewat kerana asyik bersembang dengan kawan-kawan, melayari internet, Facebook, menonton tv, video dan banyak lagi perkara-perkara yang membuang masa.

Cara mengatasinya: Pelajar tidak boleh amalkan tabiat tidur lewat. Sekiranya anda tidur lewat kerana mengulangkaji pelajaran, anda hendaklah merancang jadual waktu belajar dan waktu tidur anda. Anda perlu 'Study Smart, But Not Study Hard'. 
Sekiranya ingin mengulangkaji pelajaran, anda disarankan untuk tidur awal pada malam hari dan bangun awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran. Suasana dingin dan segar di pagi hari lebih mudah untuk anda fokus untuk belajar.
Jadikan tidur anda suatu prioriti. Tutup laptop, matikan segala apps, tutup data internet anda dan matikan segala gajet anda. Kalau tak tutup, nanti anda terganggu dengan notification WhatsApp yang masuk bertalu-talu.
Nak dapatkan tidur yang lagi berkualiti, padamkan lampu ketika tidur.

2) Tidur berlebihanTidur yang terlalu lama dan kerap juga menjadikan anda mengantuk dan otak menjadi lembap.

Cara mengatasinyaTidur yang mencukupi ialah sebanyak 6-8 jam sehari.  Pastikan anda tidak tidur lebih dari tempoh waktu ini.

3) Tidak mengambil sarapan pagi - Kebanyakan pelajar tidak gemar mengambil sarapan pagi. Mereka selalunya terus ke kelas tanpa mengambil sebarang makanan. Kesannya, apabila paras glukosa di dalam badan menjadi semakin rendah mereka akan lapar, kekurangan tenaga dan mengantuk semasa belajar.


Cara mengatasinya: Anda hanya perlu ambil sarapan yang ringkas contohnya seperti telur rebus/ separuh masak, roti planta dan secawan milo/minuman kegemaran anda yang lain.Sarapan pagi akan membekalkan tenaga dan semangat untuk anda memulakan hari anda dengan ceria.

4) Makan terlalu banyak - Ini akan menyebabkan perut anda bekerja keras untuk menghadam makanan. Proses ini memerlukan banyak oksigen dan mengerah banyak tenaga. Bila otak kita kekurangan oksigen, mulalah mata kita menjadi mengantuk.

Cara mengatasinya: Anda hanya perlu makan sekadar yang perlu sahaja. Elakkan makan terlalu banyak.

6) Badan terlalu penat - Anda mungkin penat kerana melakukan riadah ataupun bersukan contohnya bermain futsal, tenis dan lain-lain lagi. Tidak salah untuk anda bersukan untuk kesihatan tetapi ianya mestilah kena pada waktu yang sesuai. Semua ini menggunakan tenaga dan menyebabkan anda berasa letih dan mengantuk ketika belajar.

Cara mengatasinya: Pilihlah aktiviti sukan/ riadah yang anda minati dan ianya tidaklah terlalu berat sampai menjejaskan tumpuan anda di dalam kelas.

7) Kurang darah merah (anemia) - Anemia ialah penyakit kurang darah merah. Biasanya terjadi kepada pelajar wanita kerana mereka kehilangan darah ketika haid. Tahap iron dalam darah mereka biasanya akan berkurang dan menempatkan mereka dalam keadaan yang berisiko. Sel darah merah adalah sangat penting untuk mengangkut oksigen keseluruh organ. Antara simptom-simptom anemia ialah lemah, sesak nafas dan sering berdebar-debar.
Cara mengatasinya: Anda boleh mengamalkan pemakanan yang mengandungi zat besi dan juga pengambilan supliment contohnya seperti Vita Lea

8) Tekanan emosi - Tekanan emosi banyak memberi kesan bukan sahaja kepada emosi kita, tetapi ia turut menjejaskan kesihatan kita. Antara simptom pelajar yang mengalami tekanan emosi ialah mereka selalu lemah, sakit kepala, hilang selera makan, muka ditumbuhi jerawat dan banyak lagi.

Cara mengatasinya: Anda boleh lakukan perkara-perkara yang boleh mengurangkan stress seperti beriadah dan bermunajat minta ketenangan kepada Allah. Pengambilan supliment seperti Vitamin B-complex juga boleh menbantu mengurangkan stress anda.

9) Kurang minum air - Kekurangan aid (dehidrasi) juga boleh menyebabkan anda lemah dan mengantuk.

Cara mengatasinya: Anda haruslah meminum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Sekiranya anda melakukan aktiviti seperti beriadah, bersenam dan bersukan, pastikan air sentiasa cukup untuk keperluan tubuh badan anda.

*********************************************************************************


Ubat Tahan Mengantuk Tanpa Dadah: Cergas Sokmo! from iReach HD on Vimeo.

Antara supliment yang boleh mengatasi masalah mengantuk di siang hari atau masalah mudah mengantuk ialah B ComplexVitalea, Omega Guard dan Cinch Tea Mix.


B Complex bagus untuk meningkatkan metabolisme, dan membantu metabolisme makanan ditukar menjadi tenaga. Ambil 2 biji sehari untuk badan rasa cergas. B Complex juga bagus untuk mengurangkan stress.
B COMPLEX

Vitalea merupakan multivitamin yang buat anda rasa segar dan kurang mengantuk. Kerja vitalea ialah cukupkan apa yang badan kita perlu. 

VITA-LEA

Omega Guard juga mampu menggalakan fungsi otak dan sistem saraf. Bila fungsi otak dan sistem saraf kita baik, ia membantu kita merasa cergas. Selain itu, Omega Guard juga bantu menstabilkan hormon.  
OMEGA GUARD

Cinch Energy Tea Mix adalah untuk mencergaskan badan. Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang ada umph! Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat. Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman.
  • Selamat, peningkatan tenaga semulajadi. Diminum secara panas atau sejuk.
  • Merupakan alternatif minuman bergula dan kopi terbaik.
  • Peningkatan tenaga segera.
  • Bungkusan mudah bagi setiap satu hidangan.

CINCH ENERGY TEA MIX
Jangan biarkan masalah mengantuk menguasai diri anda. Ayuhlah bertindak segera demi masa depan yang cerah. Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan konsultasi PERCUMA akan diberikan.

sms/ whatsapp: 014-8444220
COD Area: Gambang - Kuantan - Pekan

Penghantaran Menggunakan Poslaju Ke Seluruh Malaysia

Klik sini
 Set Tahan Mengantuk



Saturday, 17 October 2015

PENGALAMAN BERSALIN OVERDUE SAMPAI KENA INDUCE :PENGALAMAN MENGANDUNG ANAK PERTAMA


Assalamualaikum..
Bila melihat anak-anak sedang tidur, terdetik di hati ini "dah besar anak-anak ummi". Teringatkan kembali saat-saat ummi mengandung dan melahirkan along. Sungguh indah sekali pengalaman melahirkan along dulu. Agaknya anak ummi seronok sangat duduk dalam perut ummi sampai tak nak keluar...hihihi.


Alhamdulillah..saya tidak mengalami sebarang masalah serius sepanjang mengandungkan 'along' seorang puteri comel yang diberi nama Tuan Nur Irdina Humaira. Di awal kehamilan iaitu pada trimester pertama, saya tidak mengalami sebarang alahan pun. Langsung tidak ada masalah pening, loya dan muntah-muntah.

Masuk trimester kedua dan ketiga pun sama, saya masih bertenaga melakukan aktiviti-aktiviti harian seperti sediakala. Cuma saya ada satu alahan sahaja, saya tak boleh makan masakan sendiri...hihihi..Nak memasak tu boleh,tapi nak makan masakan sendiri tu yang tak lalu sangat...haha..Jawabnya, masa tu banyak makan kat kedai laa...

Setiap kali check up, Hb saya normal, tekanan darah pun alhamdulillah normal juga..Tapi yang tak bestnya, part yang kena minum air gula..Fuhh..manis yang amat sangat!!! Kenapa saya kena minum air gula?? haaa.. sebab saya ade family history yang ada kencing manis.. abah saya ada penyakit kencing manis. Jadi saya pun kena lah ikut prosidur tu..Kena 3 kali minum sepanjang tempoh kehamilan. Satu lagi masalah bila check up ialah masalah berat baby. Bila nurse check je perut mesti die akan panggil seorang lagi nurse untuk check lagi sekali...hihi..Nurse cakap baby saya kecik. Bila doktor scan pun, die cakap anak saya kecik. Kalo ikut tarikh pada screen die tu, baby saya kecil 2 minggu dari tarikh due date.

Pengalaman mengandungkan anak memang sangat mengujakan. Ianya hanya boleh dirasakan oleh ibu-ibu mengandung sahaja. Pengalaman merasakan anak bergerak-gerak dan menendang-nendang dalam perut sangat berharga sekali.
Masa ni saya pregnant 26w kalo tak silap - Bergambar di Sarikin, Sarawak ;)

PENGALAMAN SEMASA HENDAK BERSALIN

Tarikh saya dijangkakan bersalin ialah pada 9 Ogos 2011. Perasaan berdebar-debar bila tiba pada tarikh tersebut. Saya ternanti-nanti rasa sakit nak bersalin tu...Tapi tunggu punya tunggu masih tidak ada sebarang tanda nak bersalin pun. Sakit pun tidak, keluar lendir pun tidak, keluar darah pun tak juga. Saya ke klinik kesihatan untuk check up. Doktor cakap, "kita tunggu dulu 2 3 hari lagi macam mana..

Tunggu punya tunggu saya masih tak bersalin juga. Puas saya berjalan ke sana ke mari kononnya nak suruh cepat bersalin.Hihihi..tapi,nampak gayanya baby masih seronok duduk dalam perut ummi ye.. Masa tu bulan puasa, saya masih mampu berpuasa macam orang lain juga. Saya masih larat dan aktif berjalan ke bazar Ramadhan walaupun masa tu yang dah 'over due' dah. Perut pun tak besar sangat. Mungkin sebab mengandungkan anak sulong kot.

Doktor bagi tempoh sampai 19 Ogos 2011. Kalau saya masih tidak bersalin, saya terpaksa bersalin juga dengan cara di 'induce'. Saya tawakkal je la masa tu. Tiba pada tarikh 19 Ogos 2011, saya memang sudah bersiap sedia dari segi mental ke hospital untuk di'induce'. Bila dah warded, doktor datang cek perut dan mana-mana yang patut. Doctor cakap, pagi esok (20 Ogos 2011) saya akan di'induce' lah memandangkan saya masih tidak ada sebarang tanda-tanda nak bersalin walaupun sedah melebihi due date 10 hari.

Pada keesokan paginya,saya memang sudah bersiap-sedia untuk di'induce'. Saya tidak berpuasalah(masa tu bulan puasa) hihihi...Saya makan kurma banyak-banyak dan dalam hati ni hanya ingat Allah je. Pada pukul 7.30pagi, saya di'induce'. Memang tak rasa sakit pun lagi masa tu. Bila dah 2jam berlalu iaitu pukul 9.30pagi, barulah saya mula rasa lenguh-lenguh pinggang dan perut seperti orang yang senggugut biasa tu. Doktor cek bukaan jalan baru 3-4 cm. Dalam masa yang sama, saya dipakaikan tali pinggang CTG tu.

Bagi yang dah pernah bersalin mesti tahu apa CTG atau Cardiotocography ni kan? Mungkin bagi yang baru nak bertukar status dan baru bergelar bakal ibu masih belum mengenali istilah CTG ni, juga ibu-ibu yang bersalin sendirian berhad pun tak berpeluang nak merasai pengalaman pakai CTG ni. Apa itu CTG?



Secara ringkasnya CTG atau nama penuhnya iaitu Cardiotocography ialah sejenis alat yang dipasang di perut ibu hamil bagi mengesan kadar degupan jantung bayi dan juga contraction.

Dari segi perubatan (obstetrics), cardiotocography (CTG) ialah satu istilah teknikal yang merujuk kepada pengiraan atau merekod (merujuk kepada perkataan -graphy)  denyutan jantung bayi / fetal (merujuk kepada perkataan cardio-) dan juga kontraksi ( merujuk kepada perkataan -toco-) sewaktu hamil kebiasaannya dibuat pada trimester ketiga. Alat atau mesin yang diguna dipanggil cardiotocograph, atau  electronic fetal monitor (EFM).


Tunggu dan terus tunggu, masa tu saya masih di dalam wad. Saya hanya rasa sakit macam sunggugut biasa tu je. Bosan juga menunggu, saya hanya pusing sana pusing sini je atas katil tu. Selepas 4 jam berlalu, saya dah mula rasa sakit (sakitnya macam sakit senggugut yang teruk tu). Saya dimasukkan ke labour room. Doktor cek bukaan baru 7-8cm. Doktor tak bagi saya teran lagi, katanya nak tunggu bukaan sehingga 10cm.

Masa tu saya memang rasa sakit kontraksi dalam tempoh 5 minit sekali. Sepanjang tempoh menunggu nak bersalin, mulut dan hati ni hanya berzikir ingat Allah je yang dapat memudahkan kita bersalin. Dalam masa yang sama, saya rasa mengantuk yang amat sangat. Sesekali macam nak terlelap. Tapi misi tak benarkan saya tidur. Dia cakap nanti anak dalam kandungan pun turut tidur kalau ibu tidur. Lagi lambat la baby nak keluar. Jadi saya, tahan juga lah mata ni tak nak bagi tidur.

Sakit kontraksi semakin kerap. Suami memang ada di sisi menemani saya. Dia cuba menenangkan saya. Sampai satu tahap kontraksi yang sangat kuat, saya dah rasa kepala baby macam dah nak kuar. Saya terus jerit panggil misi sebab dah tak tahan sangat. Misi dan doktor datang cek dan die suruh saya teran.

Pengalaman pertama nak push memang tak pandai. Saya main teran je. Misi ingatkan supaya saya tak angkat punggung semasa meneran takut banyak yang koyak. Alhamdulillah, setelah bertarung nyawa akhirnya keluarlah seorang bayi comel pada jam 3.09petang. Lepas anak dah keluar, terus lupa kesakitan yang ditanggung sebelum ni.

Nurse hulurkan anak pada saya. Dia cakap, ni anak ibu tengok apa jantina dia. Baby diletakkan pada dada untuk terus diberi susu. Seronok sangat bila melihat mata baby dah terbuka berkelip-kelip melihat ummi. 


Humaira: 2 jam selepas dilahirkan

Sedikit info tentang Induce
**********************
Kenapa perlu induced?
Doktor akan mencadangkan kita diinduce sekiranya berlaku salah satu daripada di bawah. Sama ada:
- Ibu telah overdue selama dua minggu dan masih tiada tanda-tanda nak bersalin.
- Air ketuban dah pecah tapi masih tiada contraction.
- Ada infection pada uterus.
- Baby sudah tidak membesar lagi.
- Air ketuban yang mengelilingi baby tidak mencukupi.
- Ibu mempunyai masalah kesihatan yang akan membahayakan nyawa kedua-dua ibu dan baby seperti diabetes atau darah tinggi.


Set Hamil Shaklee
Untuk dapatkan tips kesihatan, nasihat atau cadangan tentang kehamilan, boleh terus hubungi saya. Saya sedia berkongsi pengalaman dan idea.
sms/whatsapp: 014-8444220

Sunday, 11 October 2015

GASTRIK KRONIK : PUNCA DAN CARA MENGATASI GASTRIK

Gastrik ialah antara masalah yang biasa terjadi. Ada yang terkena gastrik di sebabkan sengaja tidak mahu makan dengan alasan nak kuruskan badan. Ada juga di antara kita yang tidak berkesempatan untuk mengambil sarapan pagi dan makan tengahari kerana terlalu sibuk dengan kerja-kerja harian. Kesannya, bila sekali kita sudah mendapat gastrik, berkemungkinan besar akan terseksa selama-lamanya.

Gastrik terbahagi kepada 2 jenis iaitu:-
1) Gastritis - keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut.
2) Ulser perut / peptik pada lapisan sel yang lebih dalam - lebih teruk berbanding gastritis.

Video di bawah adalah perkongsian daripada bekas penghidap gastrik. Beliau sengsara mengidap gastrik kronik selama 10 tahun lamanya dan akhirnya terubat secara tidak sengaja.

Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul... from iReach HD on Vimeo.

Tanda-tanda Penyakit Gastrik
====================

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :
* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi

Punca Terjadinya Gastrik
=================
1) Kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh masa yang lama seperti ubat anti keradangan bukan steroid (NSAID). Ini termasuk aspirin (yang diambil pesakit jantung untuk mencairkan darah).


2) Individu yang merokok dan banyak minum minuman keras. Asap rokok dan alkohol boleh memberi kesan negatif dan mencederakan lapisan pertahanan (lapisan mukosa)

3) Jangkitan bakteria Helikobakter pilori (H pilori). Bakteria ini berupaya melemahkan lapisan mukosa melalui 2 cara iaitu :

  • Bakteria H pilori menghasilkan enzim urase yang memecahkan/ menguraikan urea kepada ammonia. Ammonia ialah bahan toksik yang boleh menjejaskan lapisan mukosa. Kehadiran banyak ammonia melemahkan lapisan pertahanan yang menyebabkan asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan mengakibatkan keradangan.
  • Bakteria H pilori mempunyai bentuk berpilin (berlingkar). Jadi ia boleh membuat lubang pada lapisan mukosa (seperti lubang cacing) yang akhirnya melemahkan lapisan pertahanan ini.
4) Selalu stress dengan tekanan kerja, masalah peribadi, sosial atau mendapat jangkitan kuman yang teruk juga lebih berisiko diserang masalah gastrik. Malah masalah gastrik juga kerap dikesan pada pesakit yang baru menjalani pembedahan besar kerana pembedahan juga adalah satu bentuk tekanan kepada badan.

5) Mereka yang suka mengambil ubat tradisional, terutama yang mengandungi akar kayu. Ia termasuk ubat tradisional Cina dan Melayu kerana kebanyakan ubat tradisional dicampur steroid supaya ia lebih berkesan dan mujarab.

Cara Mengatasi Masalah Gastrik
======================
  1. Berhenti merokok dan minum minuman beralkohol.
  2. Hentikan pengambilan ubat tahan sakit.
  3. Amalkan pemakanan sihat dan makan secara teratur (sarapan, makan tengah hari dan malam). Pada bulan puasa, kena bangun sahur dan sebaiknya melewat-lewatkan bersahur.
  4. Makan sedikit-sedikit tetapi kerap.
  5. Kurangkan makanan berempah, bercili, masam.
  6. Kurangkan minuman mengandungi kafein dan minuman berkarbonat.
  7. Minum susu (sifat susu yang beralkali boleh mengurangkan keasidan perut).
  8. Kurangkan pengambilan makanan yang disifatkan berangin. Jenis makanan ini berbeza antara individu dan ubah suai mengikut keperluan masing-masing.
  9. Elakkan makanan junk food, jeruk dan juga mee segera.
  10. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll.
  11. Elakkan makan terlalu kenyang.
  12. Ambil vitamin B12, vitamin E dan vitamin C untuk menggantikan kehilangan vitamin-vitamin berkenaan semasa kesakitan akibat serangan gastrik. Soya protein ESP dan Ostematrix mengandungi kalsium yang bersifat alkali untuk mengurangkan keradangan perut dan sakit hulu hati akibat gastrik.
  13. Boleh amalkan makan halia / minuman halia untuk buang angin. Supplement Peppermint Ginger Plus sangat mudah untuk dibawa kemana-mana dan sesuai diamalkan. Rasa pun sedap berangin tak susah nak makan atau minum sebagai bancuhan teh.
Semoga cara-cara di atas sedikit sebanyak dapat membantu menyelesaikan masalah gastrik anda. Jangan tunggu ianya menjadi semakin parah. Bertindaklah segera demi kesihatan anda.

Hubungi saya untuk khidmat nasihat secara PERCUMA dan sebarang pertanyaan boleh terus:
sms/ whatsapp: 014-8444220
COD Area: Gambang - Kuantan - Pekan

Penghantaran Menggunakan Poslaju Ke Seluruh Malaysia


Saturday, 10 October 2015

Tips Cepat Hamil : Ketahui Cara Mengira Waktu Subur

Setiap pasangan yang berkahwin pastinya inginkan cahaya mata yang akan menyerikan lagi kehidupan berumah tangga. Namun tidak semudah yang kita inginkan. Ada pasangan yang rezekinya murah cepat hamil, kahwin je terus mengandung (orang selalu cakap bunting pelamin). Ada juga yang kahwin beberapa bulan, baru ade rezeki untuk mengandung. Dan ada juga yang kahwin beberapa tahun baru berpeluang untuk mengandung. Malah ade juga yang langsung tidak berpeluang untuk mengandung.

Artikel kali ini adalah untuk berkongsi tips cepat hamil dan bagaimana cara untuk menghitung waktu subur. Mungkin ramai di antara kita yang sudah tahu atau mahir sangat tentang bagaimana cara nak mengira waktu subur. Tetapi tidak semua yang tahu bukan. Mungkin ada pasangan yang malu untuk bertanya. Semoga artikel ini membantu anda semua.




TIPS CEPAT HAMIL
=============

Berikut adalah beberapa tips yang perlu kita amalkan untuk cepat hamil. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua dengan izin dariNya.

1) Pastikan kitaran haid si isteri teratur - Fahami dulu bagaimana proses kehamilan berlaku. Sekiranya haid anda teratur, seperti biasa ovari anda akan menghasilkan telur dipertengahan bulan. Waktu ini adalah waktu subur bagi si isteri dan waktu paling tepat untuk anda lakukan hubungan intim. Jika anda dan suami melakukan hubungan intim, kebarangkalian untuk anda hamil tinggi. Ini kerana, sperma akan terus berenang kearah ovum untuk disenyawakan di salur peranakan.

2) Miliki berat badan yang ideal - Pada kebiasaannya, orang yang mempunyai berat badan yang berlebihan (terlampau gemuk) atau berat badan yang berkurangan (terlampau kurus) sangat susah untuk mengandung. Mereka harus memastikan berat badan yang ideal iaitu dengan memiliki Body Mass Index (BMI) antara 20 hingga 24. Cara pengiraan berat badan yang ideal ialah:


Formula mengira BMI
------------------------

       Berat Badan
=       _________________________
          tinggi (meter) X tinggi (meter)

Contoh:Berat badan anda 60kg dan tinggi anda 1.64m

                                                  60
                                    = _____________
                                          1.64 X 1.64

                             BMI  = 22.31



3) Pemakanan dan diet yang seimbang. Makan mengikut keperluan diri dan mengikut piramid makanan yang betul. 
4) Perlu mengetahui bila waktu subur atau ovulasi- Biasanya,waktu subur seseorang adalah antara 4 hingga 5 hari dalam sebulan. Sekiranya si isteri mempunyai haid yang teratur, waktu subur boleh dihitung dengan tepat sekaligus meningkatkan peluang untuk mengandung. Cara paling mudah adalah dengan membeli kit ovulasi di mana-mana farmasi untuk mentafsir waktu ovulasi dengan tepat.

5) Melakukan seks lebih kerap bersama pasangan. Usah berasa malu dengan pasangan anda. Lakukan seks sekerap mungkin iaitu 3 atau 4 kali dalam seminggu. Sekiranya si isteri sedang di 'subur', lakukan hubungan intim setiap hari  dan menggunakan posisi yang mendorong kepada kehamilan.

6) Sentiasa berfikiran positif, tenang dan tidak stress. Sekiranya si isteri stress dan tertekan, ini akan menjejaskan juga kitaran haidnya. Jadi, pasangan suami isteri hendaklah sentiasa tenang dan berfikiran positif.

7) Mengamalkan vitamin sebagai makanan tambahan - Mengamalkan vitamin kesuburan ini adalah tips paling penting untuk diamalkan. Antara vitamin-vitamin yang disyorkan untuk meningkatkan kesuburan ialah Vitamin E, Zink, Copper, Panthothenic Acid, Potassium, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D, Thiamin B6, Riboflavin dan Niacin.


Ketahui Cara Mengira Waktu Subur
========================

Apa yang patut anda tahu?

1) Anda perlu tahu tarikh pertama haid anda.
2) Berapa hari purata kitaran haid anda.( biasanya diantara 20 hingga 45 hari)

Kitaran haid normal biasanya dalam 28 ke 30 hari.

>>> Andaikata haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan kitaran haid anda ialah selama 28 hari.

Waktu subur anda adalah di antara tarikh 12 haribulan sehingga 17 haribulan dan ovulasi pada 15 haribulan.

>>> Andaikata haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan kitaran haid anda ialah selama 30 hari.

Waktu subur anda adalah di antara tarikh 14 haribulan sehingga 19 haribulan dan ovulasi pada 17 haribulan.
Set Kesuburan yang dicadangankan.


***Nak lagi senang, anda boleh memuat turun aplikasi "period calender" di telifon pintar masing-masing. Aplikasi ini akan memudahkan kita untuk mengetahui bila waktu subur kita.


1. B-Complex
- Memainkan peranan penting bagi mengelakkan kemurungan (anti-stress)
- Membantu menstabilkan hormon.
- Mengandungi Asid Folik dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

2. Vitamin C
- Meningkatkan kualiti sperma
- Mengelakkan kerosakan DNA pada sperma

3. Vita-Lea
- Pengambilan Vitalea adalah bagi memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian yang diperlukan dapat dipenuhi.
- Pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak faktor dan kekangan.
- Uniknya, Vita-lea atau multivitamin Shaklee mengandungi iron yang sangat penting bagi tubuh.

4. Vitamin E
- Membantu meningkatkan hormon seks samada untuk lelaki mahupun wanita.
- Kenunikan Vitamin E Shaklee ianya mempunyai silenium berbanding lambakan Vitamin E lain di pasaran.
- Sangat bagus untuk jantung disamping meningkatkan pengeluaran hormon testosteron.

5. Zinc Complex
- Memberi kesan terhadap pelbagai hormon termasuklah hormon seksual, hormon tiroid, kemadulan bagi lelaki dan perempuan, prostat dan tiroid yang tidak aktif.
- Kekurangan zink juga akan menyebabkan kemandulan.

6) Gla Complex
- Berperanan membantu mengatasi masalah haid tidak teratur.
- Membantu menghasilkan cairan serviks yang bukan saja subur tetapi berkualiti.
- Lebih baik daripada Primrose oil.

7) Alfalfa
- Turut di kenali sebagai vitamin cinta.
- Membantu mengatasi rasa sakit ketika bersama.
- Mengatasi masalah keputihan
- Haid tidak teratur
- Senggugut
- Membantu hubungan suami isteri kerana fungsinya sama seperti herba Kacip Fatimah.


Pilihan di tangan anda. Anda yang perlu bertindak untuk bantu diri anda. Bukan orang lain ;)

Berminat untuk dapatkan set kesuburan boleh terus hubungi saya. Konsultasi PERCUMA akan diberikan. Sebarang pertanyaan dialu-alukan.

Untuk order terus secara online boleh klik pada "order sekarang"
 Set Kesuburan Suami Isteri

sms/ whatsapp: 014-8444220
COD Area: Gambang - Taman Tas - Kuantan - Pekan

Penghantaran Menggunakan Poslaju Ke Seluruh Malaysia