Sunday, 7 December 2014

Indeks Glisemik (GI) dan Kepentingan GI rendah

Index Glisemik.

Protein Shaklee ni GI dia rendah.. 55 dan ke bawah .. ESP, Meal Shake dan Cinch

ESP >> 39
Meal Shakes >> 44
Cinch >> 22

So, pesakit diabetes pun boleh ambil.


Apa itu GI?
======

GI diukur berdasarkan tindak balas glukosa dalam darah selepas makan sejumlah kandungan karbohidrat terkandung dalam makanan berbanding dengan jumlah karbohidrat yang sama dalam makanan rujukan (contoh roti putih atau glukosa).

Setiap kali kita ambil makanan karbohidrat, tahap glukosa dalam darah akan meningkat untuk seketika dan kemudiannya kembali ke paras normal.
Berapa tinggi peningkatan dan berapa cepat tahap glukosa dalam darah kembali normal bergantung kepada GI makanan tersebut. Dengan memilih makanan rendah GI, kita sebenarnya membantu sistem badan untuk mengawal paras glukosa darah dalam imbangan.

Makan rendah GI yang mempunyai gred bawah 55, melambatkan penyerapan glukosa di usus kecil. Ini membuatkan kita berasakenyang untuk masa lebih lama walaupun pengambilan saiz makanan yang kecil.


Kesan makanan TINGGI GI
================

Makanan tinggi GI menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat secara mendadak serta kembali ke tahap normal secara sangat cepat.

Kadar peningkatan dan penurunan yang mendadak menyebabkan ketidakseimbangan paras glukosa dalam darah. Akibatnya, individu mudah mendapat rintangan insulin (insulin resistance) dalam jangka masa yang panjang.

Rintangan insulin berkait rapat dengan masalah kesihatan kronik seperti diabetes jenis dua, obesiti, tekanan darah tinggi, strok dan penyakit jantung.


Kebaikan Makanan rendah GI
==================

pesakit kencing manis : berjaya memperbaiki pengawalan paras glukosa dalah darah.

- dapat mengurangkan kolestrol juga.
- melambatkan rasa lapar

Sumber: Dr Norazlanshah bin Hazali. Perunding Keselamatan dan Terapi makanan. Kuliyyah Sains Kesihatan Bersekutu. UIAM. - Majalah Keluarga OKTOBER 2012 mukasurat 96

No comments :

Post a comment