Thursday, 25 December 2014

Cara-cara mengatasi masalah berdengkur

Ramai menganggap berdengkur merupakan perkara biasa. Ada yg berdengkur jika mereka betul2 tidur nyenyak & terdapat juga yg terus berdengkur walaupun baru terlelap.

Tidur yang berkualiti dan betul-betul nyenyak boleh terganggu disebabkan oleh gangguan walaupun sedikit. Bagaimanapun, terdapat kaedah-kaedah atau cara mengatasi dengkuran.
 • Ubah posisi tidur - Tidur mengiring ke kanan akan menjadikan jantung bebas daripada tekanan. Oleh itu, jantung dapat berfungsi seperti biasa dengan lancar. Tidur secara terlentang akan mengakibatkan saluran pernafasan disekat oleh pangkal lidah. Saluran pernafasan yg tersekat  akan mengakibatkan bunyi dengkuran ketika tidur.

 • Turunkan berat badan - cuba kurangkan berat badan anda supaya lemak yang terkumpul di bahagian kerongkong turut berkurangan. 

 • Hindari ubat penenang atau sedatif - boleh menyebabkan dengkur kerana ia mengganggu sistem saraf, seterusnya menyebabkan rehat keterlaluan kepada otot dan tisu dalam kerongkong. 

 • Hidu wap air sebelum tidur - Sebelum tidur, hidu wap air panas atau letakkan tuala yang dicelup dengan air panas pada muka dan sedut wapnya. Ini adalah satu cara utk menghilangkan lendir yang menyumbat hidung kita. Bila lendir hilang, kemungkinan untuk berdengkur berkurangan. 

 • Habuk - Pastikan cadar & sarung bantal bersih daripada habuk dan hama. Utk yang berkemampuan, pasang penapis udara supaya kita mendapat bekalan udara bersih.

 • Mengamalkan jadual tidur yang tetap setiap hari

 • Bersedialah sebelum tidur. Bebaskan diri daripada masalah kerja atau rasa risau. Tidur dalam keadaan berwuduk dan membaca doa adalah cara tidur yang akan memutuskan tanggungan pemikiran berkenaan urusan pekerjaan di dalam tidur.

 • Berurut - membantu mengurangkan ketegangan dan tekanan pada otot-otot utama yg mungkin menjadi penyebab kpd kesukaran untuk tidur nyenyak yang anda perlukan.

 • Amalkan teknik menarik nafas dalam-dalam - Meditasi dan pranayama merupakan latihan pernafasan yang bukan sahaja dapat membantu anda berhenti berdengkur tetapi anda akan berasa relaks dan lebih fokus.

 • Buat pemeriksaan tonsil

 • Bagi kanak-kanak, dengkuran disebabkan hidung tersumbat atau alahan, bengkak pada tonsil dan adenoid (daging berlebihan seperti tonsil di belakang hidung)

 1. Punca Tidur Berdengkur
 2. Cara mengatasi masalah dengkur
 3. Kesan daripada tidur berdengkur

ATASI TIDUR BERDENGKUR SEBELUM IA MENJADI LEBIH SERIUS !!!


CADANGAN SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK ATASI MASALAH BERDENGKUR


Vitamin E mempunyai antioksida & membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Ia mampu untuk mengatasi masalah dengkuran dengan membantu melancarkan saluran pernafasan semasa tidur.
Vitamin E membolehkan hemoglobin dalam sel darah merah untuk membekalkan oksigen ke seluruh tubuh dengan lebih efisien.

Bagi yang mempunyai masalah berat badan berlebihan pula boleh mencuba Set Kurus Shaklee

Hubungi saya untuk konsultasi percuma ;)


No comments :

Post a comment